Månedens helsetips: Blodtrykksvennlig ovnsbakt laks med høstens grønnsaker og grønnkålsaus.

Hvis du har høyt blodtrykk, sats på et kosthold med kalium, magnesium, kalsium, fiber, mager fisk og kjøtt.

* Bønner, linser, poteter, spinat, sellerirot, rosenkål, grønnkål og søtpotet er rike på kalium.
* Frukt og bær hører med, likeså grove kornprodukter, magre meieriprodukter og nøtter.

Ovnsbakt fisk servert med høstens grønnsaker og grønnkålsaus

Dette trenger du, til 4 personer:
* Velg ca.1kg grønnsaker etter smak og tilgang. For eksempel rosenkål, gulrøtter, søtpotet, rødbeter, løk og/eller sellerirot
* Ca.150g fiskefilet per person
* Olje
* Grovmalt pepper
* Saft og finrevet skall av sitron

Grønnkålsaus
(glutenfri; jevn med maisenna mel utrørt i litt kald melk)

* En god neve grønnkål (kan erstattes av spinat)
* Vann
* Salt til koking
* Ca.5dl melk og kokevann fra grønnsaker
* 3ss hvetemel rørt ut i litt av den kalde melken
* Salt og pepper
* Revet muskatnøtt
* 1-2ss kaldt smør/margarin – kan sløyfes

Slik gjør du:
Begynn med grønnsakene.
Varm stekeovnen til 225 grader.
Rens og del grønnsaker i båter/biter, og legg i en ildfast form.
Fordel over litt olje, salt, pepper, sitronsaft og sitronskall.
Stek i ovn ved 225 grader i 20-30 min.
Senk temperaturen og legg på fisk i serveringsstykker.
Dryss over grovmalt pepper, sitronsaft og finrevet sitronskall, og stek videre i ca 10 min.

Grønnkålsaus
Skyll godt av grønnkålen, skjær av de groveste stilkene og del grønnkålbladene i litt mindre biter.
Kok opp vann og salt, og legg grønnkålen i det kokende vannet, la koke i 2-3 min.
Hell av kokevannet. (Spinat kokes 1-2 min)

Saus
Visp hvetemelet inn i den kalde melken og kok opp til en fyldig saus.
Legg i de kokte grønnkålbladene, bruk en stavmikser og kjør sammen til en glatt saus.
Tilsett litt av grønnsaksvannet til passe konsistens rett før servering.
Pisk eventuelt inn 1-2 ss smør/margarin.
Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.